BEMUTATKOZÁS

Ha sétálsz egy tó közelében, sokféle hangot hallhatsz. A víz csobogását, a szél zúgását. Sokszor a békák kuruttyolását is. Dönthetsz, hogyan tovább. Észre sem veszed és továbbmész. Megállsz egy pillanatra, mert idegesít a vartyogás. Szidod a békát, mert zavar. Vagy állsz egy kicsit és hallgatod. Belefeledkezel. Akárhogy döntesz, a békának mindegy. Ő marad és brekeg. Yorick vagyok, és ez az én tavam.

Együtt brekegünk

  • jorick1977: @sünibaba: Én valójában nem erre gondoltam... :) De abban is van igazság, amit írtál. Hiszek abban... (2015.01.30. 07:03) Megcsalás 4.
  • sünibaba: Sokat gondolkodom a megcsalásról szóló írásaidon. Töprengek, hogy vagyok én most ezzel. Teljes mér... (2015.01.28. 19:33) Megcsalás 4.
  • sünibaba: @jorick1977: Válaszoltál, nagyon is, köszönöm. Én is egyre többször meglátom azt a sérült kicsit ... (2014.10.16. 18:56) Realitás vagy valóság?
  • jorick1977: @sünibaba: Magát az érzést ahhoz tudnám hasonlítani, amikor a bűvész nagylelkűen megmutatja, hogya... (2014.10.07. 09:37) Realitás vagy valóság?
  • sünibaba: @jorick1977: Esetleg igen, ha ez nem túl tolakodó kérés. Könnyebb megértenem, ha van konkrétabb pé... (2014.10.05. 07:32) Realitás vagy valóság?
  • Utolsó 20

Dühkontroll gyakorlatok II.

2013.11.03. 07:30 | jorick1977 | Szólj hozzá!

Címkék: ego önértékelés szorongás filozófia gondolatok valóság most szenvedés életmód figyelem pszichológia életvezetés szenvedély tudat megvilágosodás gyakorlat önismeret lelkiismeret önbizalom düh útkeresés konfliktus félelmek elme önkép megszabadulás jelenlét feloldás dühkontroll

Nos, most, hogy megvan, hogy miként is alakulnak ki a negatív érzelmek, elsősorban a düh, most ideje megnézni, mit lehetne vele kezdeni. Látod az összefüggést a Valóság téves érzékelése és az egóban keletkező ellenállás között. Most meg kell tenni a második lépést:

2. Adott pillanatban nem csak az adott szituációból fakadó negatív energiák dolgoznak benned. Amikor keletkeznek, azonnal magukhoz vonzzák az idők során benned felgyülemlett hasonló típusú energiákat. Aktivizálják őket, összeadódnak velük.

Mindig, soha!

Ez nagyon fontos! Gyönyörűen látszik, hogyan működik az egó, amikor önmagát építi és védelmezi. Van egy helyzet. A helyzet aktuálisan létezik a Mostban. Az egó azonnal kilép a mostból, és a jelenlegi kellemetlenséget azonnal kategorizálja, majd kivetíti és állandóságot ad neki. Megpróbálja fixálni. Csak példaként. Mondjuk fáj a fejed. Ez az adott pillanatban kellemetlen, kényelmetlen, szeretnél megszabadulni az érzéstől. De akármennyire is fáj, tudod, hogy előbb-utóbb elmúlik. Az egó azonban ráküld egy gondolatot: “A francba, hogy állandóan fáj a fejem. Mindig ez van, ha valami időjárási front van. Na de mindig van valamilyen front! Olyan rohadt peches vagyok. Nem elég ez a szaros fejfájás, de már megint vacakol a derekam is. Meddig lehet ilyen fájdalommal élni? Persze orvoshoz kéne menni, de mikor? Kinek van arra ideje? Meg fogok dögleni…”

Hogy nem tűnik logikusnak? Ha az egó védekezik, akkor miért ragaszkodik a negatív érzelmekhez? Miért nem utasítja el azokat?

Nagyon egyszerű. Az EGÓd nem Téged véd, hanem önmagát. Neki teljesen közömbös, hogy hogyan érzed magad a bőrödben. Ha az illúziót teszi magáévá, hogy az élet szar, és többnyire a szenvedésről szól, akkor az életed szenvedések sorozata lesz. Az Egó nem a Valóságot teremti meg, hanem a Valóság érzékelését fogja úgy irányítani, belepasszoljon a sémáiba. Erre vonatkozik az, hogy:

A gondolatoknak van teremtőerejük.

A világ tényei azok, amik. Ami változik az az, hogy egyénileg, hogyan éled meg az eseményeket.

Tehát tudnod kell, hogy egy pillanatban, amikor rosszul érzed magad, jó eséllyel nem pusztán az adott szituáció az oka.

Mi a teendő?

1. Először is ébredj rá, hogy a benned dúló indulat abból fakad, hogy nem tudod elfogadni a helyzetet.

2. Vizsgáld meg, hogy miért nem tudod elfogadni az adott szituációt? Figyelem! Ez csak akkor működik, ha tényleg őszinte vagy magadhoz. 

3. Próbáld leválasztani a korábbi hasonló helyzetek emlékképeiből származó többletindulatot.

4. Éld meg az indulatot. (a dühöt, haragot, szomorúságot, félelmet) Ne próbáld meg elfojtani. Itt meg kell próbálnod kikapcsolni a következményektől való félelmeidet. (Ne feledd, nem vagy jós! Valójában nem tudod, mi fog történni.)

5. Figyeld meg az egész folyamatot!

(Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor nyilvánvalóan nem így működnek a dolgok. Ahhoz, hogy tudd, mikor lehet és mikor nem, próbálj típushelyzeteket keresni az életedben, ahol működhet. Ha tapasztalatokat és rutint szerzel, akkor egyre több helyzetben tudod alkalmazni!)

De van még egy lépés, amitől igazán jó lesz a buli. Ezt legközelebb :)

Addig is, erősen

FIGYELJ!

(folytatás)

A bejegyzés trackback címe:

https://bekasto.blog.hu/api/trackback/id/tr395612312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása